Skip links

Zakelijk aftrekbare kosten: wat zijn dit precies?

Zakelijk aftrekbare kosten: wat zijn dit precies?

Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van welke kosten zakelijk aftrekbaar zijn. Hierdoor kan er namelijk flink wat geld bespaard worden op de belastingaangifte. In dit artikel zetten we de meest voorkomende zakelijk aftrekbare kosten voor u op een rijtje.

Personeelskosten

De kosten voor personeel zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Hierbij valt te denken aan loonkosten, maar ook bijvoorbeeld aan reiskostenvergoedingen en vergoedingen voor studiekosten.

Kosten voor de auto

Kosten voor de auto die wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden zijn aftrekbaar. Hierbij valt te denken aan kosten voor brandstof, verzekering en onderhoud. Ook het privégebruik van de auto kan worden verrekend via de zogenaamde 1%-regeling.

Kosten voor een eigen bedrijfspand

Kosten voor een eigen bedrijfspand zijn aftrekbaar. Hierbij valt te denken aan de kosten voor huur of hypotheek, maar ook aan bijvoorbeeld energiekosten en onderhoudskosten.

Reiskosten

Reiskosten die gemaakt worden voor zakelijke doeleinden zijn aftrekbaar. Hierbij valt te denken aan kosten voor openbaar vervoer, maar ook aan bijvoorbeeld parkeerkosten en kosten voor een huurauto.

Zakelijke cursussen en opleidingen

Kosten voor zakelijke cursussen en opleidingen zijn aftrekbaar. Hierbij valt te denken aan cursussen die gericht zijn op de eigen ontwikkeling van de ondernemer, maar ook aan cursussen die gericht zijn op het verbeteren van de kennis en vaardigheden van het personeel.

Zakelijke verzekeringen

Kosten voor zakelijke verzekeringen zijn aftrekbaar. Hierbij valt te denken aan verzekeringen voor bijvoorbeeld aansprakelijkheid, bedrijfsongevallen en werkgeversaansprakelijkheid.

Advertentie- en promotiekosten

Kosten voor advertentie en promotie zijn aftrekbaar. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld kosten voor advertenties in kranten en tijdsch magazines, maar ook aan kosten voor bijvoorbeeld flyers en brochures. Ook de kosten voor een website of een social media campagne komen hiervoor in aanmerking.

Zakelijke software

Kosten voor software die wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden zijn aftrekbaar. Hierbij valt te denken aan software voor boekhouding en administratie, maar ook aan bijvoorbeeld software voor productontwikkeling of marketing.

Zakelijke telefoon- en internetkosten

Kosten voor een zakelijke telefoon en internet zijn aftrekbaar. Hierbij valt te denken aan abonnementskosten, maar ook aan bijvoorbeeld kosten voor roaming of internationale gesprekken.

Het is wel belangrijk om hierbij op te merken dat deze kosten alleen aftrekbaar zijn als deze strikt noodzakelijk zijn voor de bedrijfsvoering.

Conclusie

Als ondernemer is het van groot belang om op de hoogte te zijn van welke kosten zakelijk aftrekbaar zijn. Hierdoor kan er namelijk flink wat geld bespaard worden op de belastingaangifte. In dit artikel hebben we de meest voorkomende zakelijk aftrekbare kosten voor u op een rijtje gezet. We adviseren u echter wel om altijd professioneel advies in te winnen bij een belastingadviseur of boekhouder, aangezien de regelgeving hierin soms complex kan zijn.

Meld je aan voor een gratis intake!

    Leave a comment