Skip links

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2023

Als beginnend ondernemer is het normaal om niet op de hoogte te zijn van alle fiscale voordelen waar je als ondernemer gebruik van mag maken. Zo zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden, van het aanschaffen van apparatuur tot het tijdig indienen van je omzetbelasting. Een voorbeeld daarvan is de kleinschaligheidsaftrek. Dit artikel biedt een compleet overzicht van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2023 (KIA).

Wat is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?

De KIA of kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is een fiscale regeling voor kleine en middelgrote ondernemers. Als je als startende ondernemer investeringen doet in bedrijfsmiddelen, zoals een laptop, computer, mobiele telefoon of bureaustoel, dan kun je gebruik maken van deze aftrekpost. Het voordeel is dat je deze investeringen mag aftrekken van je belastbare inkomen. De exacte hoogte van de aftrek hangt af van het bedrag dat je hebt geïnvesteerd.

Voorwaarden kleinschaligheidsaftrek 2023?

Om in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), moet je voldoen aan bepaalde eisen. Hieronder staan de vereisten op een rij:

 • Je onderneming moet gevestigd zijn in Nederland.
 • Je moet ondernemer zijn voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting.
 • Je moet investeren in bedrijfsmiddelen voor je onderneming.
 • Het minimale investeringsbedrag per keer is € 450.

Als je aan deze voorwaarden voldoet, dan mag je gebruik maken van de KIA.

Hoeveel moet je investeren voor kleinschaligheidsaftrek 2023?

In 2023 is het bedrag dat je moet investeren om in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) vastgesteld op tussen € 2.601 en € 353.973. Als ondernemer moet je dus minimaal € 2.601 in bedrijfsmiddelen investeren om hiervan te kunnen profiteren.

Kleinschaligheidsaftrek 2022:

Investering

KIA

minder dan € 2.400 0%
€ 2.401 t/m € 59.939 28% van het investeringsbedrag
€ 59.940 t/m € 110.998 € 16.784
€ 110.999 t/m € 332.994

€ 16.784 verminderd met 7,56% van het deel van

het investeringsbedrag boven de € 110.998

meer dan € 332.994 0%

Kleinschaligheidsaftrek 2023:

Investering KIA
minder dan € 2.600 0%
€ 2.601 t/m € 63.716 28% van het investeringsbedrag
€ 63.717 t/m € 117.991 € 17.841
€ 117.992 t/m € 353.973

€ 17.841 verminderd met 7,56% van het deel van

het investeringsbedrag boven de € 117.991

meer dan € 353.973 0%

Welke uitzonderingen kleinschaligheidsinvesteringsaftrek zijn er?

Wanneer je een bedrijf hebt opgericht samen met anderen, gelden er andere regels voor de kleinschaligheidsaftrek. Bijvoorbeeld bij een vennootschap onder firma (vof), moet je de aftrek berekenen door een percentage te nemen van de totale investering van het samenwerkingsverband.

Als zzp’er moet je er rekening mee houden dat sommige bedrijfsmiddelen niet voor de KIA in aanmerking komen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de uitzonderingen om te weten of jij bepaalde investeringen mag aftrekken.

Uitzonderingen kleinschaligheidsaftrek

Er zijn enkele uitzonderingen op de regeling voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Als één van de volgende punten van toepassing is, dan kun je geen gebruik maken van deze aftrekpost:

 • Investeringen in bepaalde bedrijfsmiddelen, zoals woningen, grond, dieren, personenauto’s die niet zijn bestemd voor beroepsmatig vervoer, vaartuigen voor representatieve doeleinden, effecten, vorderingen, goodwill en publiekrechtelijke vergunningen, zijn uitgesloten van de regeling.
 • Bedrijfsmiddelen die zijn bedoeld voor verhuur of gebruik in het buitenland, zijn niet in aanmerking.
 • Bedrijfsmiddelen met een aanschafprijs onder de € 450, zijn niet in aanmerking.
 • Transacties waarbij de verkoper van een product ten minste voor een derde deel belang heeft in het bedrijf, zijn uitgesloten van de regeling. Bijvoorbeeld, als je aandeelhouder bent van een BV en je verkoopt een bedrijfsmiddel aan de BV, dan heeft de BV geen recht op investeringsaftrek.
 • Als er sprake is van verdeling van de investeringsverplichting bij een samenwerkingsverband met anderen, dan kom je niet in aanmerking voor de KIA.

Wat is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2023?

De kleinschaligheidsaftrek is een financieel voordeel voor kleine- en middelgrote ondernemers. Hierdoor kun je een gedeelte van de kosten voor bedrijfsmiddelen zoals laptops, computers, mobiele telefoons of bureaustoelen aftrekken. Door de kleinschaligheidsaftrek te benutten, krijg je als ondernemer een extra financieel voordeel.

Hoe kom ik in aanmerking voor de kleinschaligheidsaftrek?

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is beschikbaar voor beperkte groepen ondernemers. Om hiervan gebruik te maken, moet je voldoen aan de volgende criteria: je onderneming moet gevestigd zijn in Nederland, je moet ondernemer zijn voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting en je moet investeren in bedrijfsmiddelen voor je bedrijf.

Meld je aan voor een gratis intake!

  Leave a comment