Skip links

Hoe moet ik mijn administratie bijhouden?

Een goede administratie bijhouden is essentieel voor elke onderneming, groot of klein. Het helpt bij het nemen van verantwoorde beslissingen, het voorkomt fouten en het bespaart tijd en geld. Maar hoe moet je dit aanpakken? In dit artikel geven we u praktische tips en tricks om uw administratie op orde te houden.

Waarom is een goede administratie belangrijk?

Een goede administratie biedt inzicht in de financiële situatie van uw bedrijf. Het geeft antwoord op vragen zoals: “Wat zijn mijn inkomsten en uitgaven?” en “Hoeveel winst of verlies maak ik?” Hiermee kunt u beter begrijpen waar u staat en welke beslissingen u moet nemen om uw bedrijf te laten groeien en te verbeteren.

Bovendien maakt een goede administratie het mogelijk om op tijd aangifte te doen bij de belastingdienst. Hierdoor voorkomt u boetes en onnodige stress.

Hoe begin ik met mijn administratie?

Voordat u begint met uw administratie, is het belangrijk om een systeem te kiezen. Er zijn diverse software- en papieren systemen beschikbaar, dus kies degene die het beste bij u past. Zorg er ook voor dat u de juiste categorieën en rekeningen heeft, zodat u alles netjes kunt opschrijven en overzichtelijk kunt houden.

Wat moet ik bijhouden in mijn administratie?

In uw administratie moet u alles bijhouden wat met uw bedrijf te maken heeft. Dit betekent dat u alle inkomsten en uitgaven moet opschrijven, ongeacht of ze gerelateerd zijn aan uw bedrijfsactiviteiten of persoonlijke uitgaven.

Hoe vaak moet ik mijn administratie bijwerken?

Het is aan te raden om uw administratie regelmatig bij te werken, bij voorkeur elke week of elke maand. Op deze manier kunt u op tijd zien wat er gebeurt en op tijd actie ondernemen als dit nodig is.

Hoe maak ik een winst- en verliesrekening?

Een winst- en verliesrekening geeft u inzicht in de financiële situatie van uw bedrijf. Het laat zien wat uw inkomsten en uitgaven zijn en of u winst of verlies maakt. Het is belangrijk om deze te maken om uw bedrijf te beoordelen en verbeteringen aan te brengen waar nodig.

Om een winst- en verliesrekening te maken, moet u eerst uw inkomsten en uitgaven bijhouden in uw administratie. Daarna kunt u deze cijfers gebruiken om uw winst- en verliesrekening op te stellen. Het is aan te raden om deze minstens eenmaal per kwartaal of half jaar bij te werken.

Hoe bewaar ik mijn administratie op een veilige manier?

Het bewaar uw administratie op een veilige en toegankelijke manier is belangrijk. U kunt kiezen voor een papieren systeem of een digitaal systeem. Bij een papieren systeem is het belangrijk om alles netjes en overzichtelijk op te bergen, bijvoorbeeld in een map of archiefkast. Bij een digitaal systeem is het belangrijk om regelmatig backups te maken en de beveiliging van uw bestanden goed te regelen.

Waarom administratie uitbesteden aan een professional?

Hoewel het zelf bijhouden van uw administratie u veel inzicht geeft in de financiële situatie van uw bedrijf, is het soms verstandiger om deze uit te besteden aan een professional. Een professional beschikt over de kennis en ervaring om uw administratie op een efficiënte en nauwkeurige manier bij te houden, en u te ondersteunen bij het nemen van belangrijke beslissingen.

Een professional heeft ook toegang tot de nieuwste software en technologieën, waarmee ze uw administratie snel en nauwkeurig kunnen bijhouden. Bovendien is een professional verplicht om te werken volgens de wettelijke bepalingen, wat betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over eventuele boetes en sancties.

Voordelen van administratie uitbesteden

Er zijn veel voordelen aan het uitbesteden van uw administratie aan een professional. Hieronder staan enkele van de belangrijkste voordelen op een rij:

 • U bespaart tijd en energie, die u kunt besteden aan uw kernactiviteiten
 • U bent verzekerd van nauwkeurige en actuele financiële informatie
 • U krijgt inzicht in uw bedrijfsresultaten en financiële situatie
 • U krijgt advies en ondersteuning bij het nemen van belangrijke beslissingen
 • U kunt zich richten op groei en verbetering van uw bedrijf
 • U hebt minder stress en zorgen over boetes en sancties

Hoe vind ik de juiste administratieprofessional?

Er zijn veel administratieprofessionals op de markt, dus het is belangrijk om de juiste te vinden voor uw bedrijf. Hieronder staan enkele tips om u te helpen bij het vinden van de juiste administratieprofessional:

 • Vraag aanbevelingen aan andere ondernemers in uw branche
 • Bekijk de website en portfolio van de administratieprofessional
 • Lees referenties en beoordelingen van andere klanten
 • Stel gerichte vragen tijdens het eerste gesprek, zoals ervaring, werkwijze, beschikbaarheid, tarieven, etc.
 • Kies een administratieprofessional met wie u een goede verstandhouding heeft en die begrijpt wat uw bedrijf nodig heeft

Met deze tips vindt u de juiste administratieprofessional die uw bedrijf kan ondersteunen

Conclusie

Een goede administratie bijhouden is belangrijk voor elke onderneming. Het geeft inzicht in de financiële situatie, helpt bij het nemen van verantwoorde beslissingen en voorkomt boetes en stress. Kies een systeem dat bij u past, bijhoud wat u moet bijhouden, bijwerk regelmatig en bewaar uw administratie op een veilige manier. Met deze tips en tricks bent u goed op weg om een effectieve administratie bij te houden.

Meld je aan voor een gratis intake!

  Leave a comment