Skip links

Wat zijn afschrijvingen?

Wat is afschrijving en hoe kan het uw bedrijf ten goede komen?

Als u een bedrijfseigenaar bent, weet u dat er veel factoren zijn waarmee u rekening moet houden bij het runnen van uw bedrijf. Een van die factoren is afschrijving, wat aanzienlijke belastingvoordelen kan opleveren voor ondernemers. Maar wat is afschrijving en hoe kan het uw bedrijf ten goede komen? Laten we het concept van afschrijving eens nader bekijken

Wat is afschrijving?

Eenvoudig gezegd is afschrijving een boekhoudkundige term die verwijst naar de geleidelijke waardevermindering van een goed gedurende zijn levensduur. Dit betekent dat naarmate het goed ouder wordt en verslijt, de waarde ervan mettertijd afneemt. Deze waardevermindering kan worden gebruikt om het belastbaar inkomen van een onderneming te verminderen door gebruik te maken van de ingebouwde belastingaftrek die in de belastingstelsels van de meeste landen is toegestaan

Hoe werkt afschrijving?

De afschrijving begint gewoonlijk wanneer een actief door een bedrijf wordt gekocht of verworven. Het gaat dan geleidelijk verder met de jaren totdat het goed het einde van zijn nuttige levensduur heeft bereikt of totdat het moet worden vervangen wegens slijtage. Naarmate het bedrijfsmiddel zijn waarde verliest, kan de onderneming dit waardeverlies gebruiken als belastingaftrek voor elk jaar dat zij het bezit. Zo kunnen bedrijven geld besparen op belastingen en toch hun activa gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn.

Voordelen van afschrijving

Het belangrijkste voordeel van afschrijving voor bedrijven is dat het hen een belastingvoordeel op lange termijn oplevert dat de winst en cashflow in de loop van de tijd helpt verhogen. Door te profiteren van dit belastingvoordeel, zijn bedrijven in staat om meer geld te herinvesteren in hun activiteiten, waardoor ze sneller kunnen groeien en uitbreiden dan wanneer ze geen gebruik hadden gemaakt van de beschikbare afschrijvingsaftrek. Bovendien kunnen bedrijven ook nieuwe activa aanschaffen zonder zich zorgen te hoeven maken dat ze te veel belasting betalen door de afschrijving van bestaande activa.

Afschrijving biedt tal van voordelen voor bedrijven die geld willen besparen op belastingen en toch hun activa effectief kunnen gebruiken. Door te begrijpen hoe afschrijving werkt en hoe het de financiën van uw bedrijf beïnvloedt, bent u beter uitgerust om uw winst na verloop van tijd te maximaliseren en uw belastingverplichtingen jaar na jaar te minimaliseren. Voor ondernemers en accountants die meer informatie willen over hoe afschrijving hun bedrijf ten goede kan komen, biedt Metric Marketing uitgebreide diensten met betrekking tot het begrijpen van afschrijving, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen met betrekking tot uw financiën.   

Meld je aan voor een gratis intake!

    Leave a comment