Skip links

Wat is een DGA?

Een DGA, of Directeur-Grootaandeelhouder, is een persoon die zowel directeur is van een BV als grootaandeelhouder. Dit betekent dat ze zowel verantwoordelijk zijn voor het dagelijks bestuur van het bedrijf als de grootste aandeelhouder.

De rol van een DGA

Een DGA is verantwoordelijk voor de dagelijkse beslissingen en het beleid van het bedrijf. Hierdoor hebben ze een belangrijke rol in het succes van het bedrijf en hebben ze invloed op de richting die het bedrijf opgaat. Naast hun rol als directeur, hebben ze als grootaandeelhouder ook invloed op de verdeling van winst en verlies.

Voordelen van een DGA

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het zijn van een DGA. Zo kunnen ze zelf bepalen hoe het bedrijf wordt bestuurd en kunnen ze beslissingen nemen die het beste zijn voor het bedrijf. Ook hebben ze invloed op de verdeling van winst en verlies, waardoor ze zelf kunnen bepalen hoe ze hun inkomen verdelen.

Nadelen van een DGA

Er zijn ook nadelen aan het zijn van een DGA. Zo zijn ze persoonlijk aansprakelijk voor de verplichtingen van het bedrijf en kunnen ze hierdoor persoonlijk verantwoordelijk worden gesteld voor schulden. Ook hebben ze minder bescherming tegen ontslag dan andere werknemers.

Belastingen voor een DGA

Een DGA betaalt belasting over het inkomen dat ze verdienen door middel van hun aandelen en hun salaris als directeur. Hierdoor is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels en wetten omtrent belastingen voor DGA’s.

Hoe word je een DGA?

Om een DGA te worden, moet je eerst directeur zijn van een BV. Daarnaast moet je ook grootaandeelhouder zijn en de grootste aandeelhouder in het bedrijf zijn. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels en wetten omtrent DGA’s, om te zorgen dat je alles goed geregeld hebt.

Hoe ondersteunt een accountant bij het zijn van een DGA?

Een accountant kan je ondersteunen bij het zijn van een DGA door je te helpen met de financiële aspecten van het bedrijf. Zo kunnen ze je helpen bij het opstellen van de jaarrekening en de belastingaangifte, waardoor je zeker weet dat alles correct en volgens de wet is geregeld. Ook kunnen ze je advies geven over hoe je het beste je inkomen kunt verdelen, om zo zo min mogelijk belasting te betalen.

Daarnaast kan een accountant je ook helpen bij het maken van strategische beslissingen voor het bedrijf. Ze kunnen je bijvoorbeeld advies geven over investeringen en hoe je het bedrijf kunt laten groeien. Hierdoor kun je samen met de accountant het bedrijf naar een hoger niveau tillen.

Hoe blijf je op de hoogte als DGA?

Als DGA is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en veranderingen in wet- en regelgeving. Hierdoor kun je zeker zijn dat je altijd voldoet aan de eisen en verplichtingen.

Een manier om op de hoogte te blijven, is door het volgen van opleidingen en cursussen specifiek gericht op DGA’s. Hierdoor kun je kennis opdoen en verdieping vinden in bepaalde onderwerpen. Ook is het belangrijk om regelmatig te overleggen met je accountant en andere experts, om te zorgen dat je altijd op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen.

Conclusie

Als DGA speel je een belangrijke rol in het dagelijks bestuur en het succes van het bedrijf. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels en wetten omtrent DGA’s, en om ondersteuning te zoeken van een accountant bij financiële en strategische beslissingen. Door regelmatig opleidingen te volgen en overleg te plegen met experts, kun je ervoor zorgen dat je altijd op de hoogte bent en het bedrijf kunt laten groeien.

Meld je aan voor een gratis intake!

    Leave a comment