Skip links

Wat doet een boekhouder?

Wat is/doet een boekhouder? 

Een boekhouder is verantwoordelijk voor de boekhouding van een onderneming. De boekhouder zorgt voor je maandelijkse en jaarlijkse btw-aangiftes. De boekhouder stelt op het einde van elk boekjaar de jaarrekening en balans op. De werkzaamheden van een boekhouder kunnen wel verschillen. Veel ondernemers doen de facturen zelf en de rest van de administratie laten ze door boekhouders doen. 

Wat zijn de taken van een boekhouder? 

Een boekhouder houdt voor jouw alle zakelijke financiële transacties bij. Een boekhouder gebruikt daar vaak een specifiek boekhoudsoftware. Zo verwerkt de boekhouder de financiële transacties. De boekhouder controleert voor dat hij transacties inboekt op juistheid. 

Welke taken heeft een boekhouder: 

 • Zzp’ers belastingadvies geven  
 • Particulieren belastingadvies geven  
 • Voor particulieren belastingaangifte invullen   
 • Voor een bedrijf z’n belastingaangifte indienen  
 • Boekhouding voor een bedrijf doen 
 • Financiële rapportages, jaarrekeningen en jaarverslagen maken   
 • Salarisadministratie en debiteuren- en crediteurenbeheer bijhouden  

Een goede boekhouder beschikt over welke competenties? 

 • Betrouwbaar zijn 
 • Zelfstandig werken 
 • Nauwkeurigheid 
 • Analytisch  
 • Werken met een boekhoudprogramma  
 • Objectief zijn  

Opstellen van jaarrekeningen, balansen en resultatenrekeningen. 

Uiteindelijk kunt u uit al uw financiële transacties en gegevens berekenen hoeveel winst u het afgelopen kalenderjaar heeft gemaakt. Aan het einde van het boekjaar kunnen boekhouders een jaarrekening opmaken voor een overzicht. Dit is niet verplicht voor eenmanszaken, maar wel voor Bv’s. Als u inzicht wilt krijgen in de financiële positie van uw onderneming en deze wilt behouden, raden wij u aan een jaarrekening op te stellen. Deze bestaat meestal uit een balans en een resultatenrekening en eventueel een liquiditeitsprognose (een overzicht van de hoeveelheid contanten die in de onderneming aanwezig is). Boekhouders kennen ook de kolommen op de balans en hoe ze bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen op de balans kunnen afschrijven, als alles goed gaat. 

Veel boekhouders gebruiken tegenwoordig (online) boekhoudprogramma’s waarmee ze op elk moment de financiën van het bedrijf kunnen controleren. Op voorwaarde natuurlijk dat alles snel geüpdatet wordt.

Taak 1: administratie bijhouden

De belangrijkste taak van een boekhouder is het bijhouden van de administratie van een onderneming. Dit betekent dat ze zorg dragen voor de registratie van alle financiële transacties, zoals inkomsten en uitgaven. Hierbij wordt nauwkeurig bijgehouden wat er binnenkomt en wat er uitgaat, zodat deze informatie gebruikt kan worden om inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van het bedrijf.

Taak 2: financiële rapporten opstellen

Naast het bijhouden van de administratie is een boekhouder ook verantwoordelijk voor het opstellen van financiële rapporten. Dit betekent dat ze de verzamelde financiële informatie analyseren en presenteren in duidelijke en begrijpelijke rapporten. Hierdoor krijgt de ondernemer inzicht in de financiële situatie van het bedrijf en kan hij belangrijke beslissingen nemen op basis van deze informatie.

Taak 3: belastingaangifte doen

Een andere belangrijke taak van een boekhouder is het doen van de belastingaangifte. Hierbij is de boekhouder verantwoordelijk voor het verzamelen en verwerken van de nodige financiële informatie, zodat deze gebruikt kan worden voor de belastingaangifte. Hierdoor is de ondernemer verzekerd van een nauwkeurige en tijdige belastingaangifte, zonder zich zorgen te hoeven maken over eventuele fouten of oversights.

Waarom een goede boekhouder zo belangrijk is

Een goede boekhouder is van cruciaal belang voor elke onderneming, ongeacht de grootte of branche. Hierdoor krijgt de ondernemer inzicht in de financiële situatie van heeneming, kan hij belangrijke beslissingen nemen op basis van nauwkeurige en up-to-date financiële informatie en is hij verzekerd van een correcte belastingaangifte. Bovendien verhoogt het in dienst hebben van een ervaren boekhouder de efficiency en productiviteit van het bedrijf, omdat ze taken als het bijhouden van de administratie en het opstellen van financiële rapporten sneller en efficiënter kunnen uitvoeren dan de ondernemer zelf.

Hoe een goede boekhouder te vinden

Het vinden van een geschikte boekhouder voor uw onderneming kan soms een uitdaging zijn. Er zijn echter een aantal dingen die u kunt doen om de juiste persoon te vinden. Ten eerste is het belangrijk om naar de opleiding en ervaring van de kandidaat te kijken. Het is bijvoorbeeld verstandig om te kiezen voor iemand met een opleiding in de financiële administratie en relevante werkervaring.

Ten tweede is het belangrijk om te kijken naar de specifieke behoeften van uw onderneming en op zoek te gaan naar iemand die hier goed op aansluit. Bijvoorbeeld, als u een klein bedrijf heeft, is het misschien verstandiger om te kiezen voor een freelancer of een klein boekhoudkantoor, terwijl grotere ondernemingen beter af zijn met een groter boekhoudkantoor met meer middelen en expertise.

Tot slot is het belangrijk om referenties en recensies van de boekhouder te checken, zodat u zeker weet dat u te maken heeft met iemand die betrouwbaar en deskundig is.

Conclusie

Een boekhouder is een onmisbare rol in elke onderneming, en het is van groot belang om een goede boekhouder in dienst te hebben. Met de juiste kwalificaties, ervaring en aansluiting bij de specifieke behoeften van uw onderneming, kunt u er zeker van zijn dat u de juiste beslissingen kunt nemen op basis van nauwkeurige en up-to-date financiële informatie. Zo kunt u zich richten op het uitbouwen en groeien van uw onderneming, zonder zich zorgen te hoeven maken over uw financiën.

 

Meld je aan voor een gratis intake!

  Leave a comment