Skip links

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

De werkzaamheden van een boekhouder en een accountant. 

Zowel particulieren als ondernemers kunnen een boekhouder of een accountant inhuren. Wanneer een boekhouder extern werkzaam is voor een bedrijf, zijn dit meestal kleine tot middelgrote bedrijven en biedt de boekhouder advies. Sommige bedrijven hebben een boekhouder in loondienst. Een accountant kan intern of extern voor een bedrijf werkzaam zijn. Openbare accountant werken meestal voor meerdere klanten en voor grotere klanten.  

Voorbeelden van werkzaamheden: 

Accountant 

 • Het inrichten/opzetten van boekhouding 
 • Controle van de bedrijfsadministratie  
 • Opgestelde jaarrekening 
 • Het opstellen van accountantsverklaring  

Boekhouder 

 • Het onderhouden van boekhoudingen 
 • Jaarrekening opstellen 
 • Het opstellen en indienen van belastingaangiftes (BTW- aangifte, inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, etc. 
 • Factuur opstellen en versturen  
 • Uitvoeren van de salarisadministratie  

Boekhouder is niet aansprakelijk, maar accountant wel. 

Een boekhouder hoeft geen aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Wanneer hij een wanprestatie levert en geen verzekering heeft, dan kan het zijn dat je de kosten niet of alleen met juridische bijstand kan verhalen. Daarom moet je altijd vragen of je boekhouder een aansprakelijkheidsverzekering heeft en lees de leveringsvoorwaarden, hierin staat namelijk welke verantwoordelijkheid je zelf hebt en welke de boekouder op zich neemt. 

Een accountant is verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Als de accountant een fout maakt in de belastingaangifte of een fout maakt bij het controleren van de boeken, kun jij de schade verhalen op zijn verzekering. 

Wat kost een boekhouder/accountant? 

Omdat iedere boekhouder of accountant zijn eigen uurtarief kan bepalen, is er geen duidelijk antwoord op de vraag wat de kosten zijn. Een boekhouder zou tussen de €40 en €70 euro kosten. 

Het tarief van een accountant kan vanwege zijn verplichte opleiding, grote bevoegdheden, uitgebreidere en complexere werkzaamheden een stuk hoger liggen. denk maar ongeveer aan een uurtarief tussen de €80 en €150 euro. 

Meld je aan voor een gratis intake!

  Leave a comment