Skip links

Tijdelijk verhoogde schenkingsvrijstelling in 2021

In Nederland zijn er ongeveer 80.000 schenkingen van om en nabij €53.000 per jaar. Daarover wordt gemiddeld €4200 aan belasting afgedragen (1). Met de tijdelijk verhoogde schenkingsvrijstelling in 2021 kan men dat bedrag verder omlaag brengen. Het is dus raadzaam om zoveel mogelijk schenkingen in 2021 te doen als u toch al van plan was deze te doen. Dat bespaart geld op de schenkbelasting en vaak ook nog eens box 3 heffing!

Tijdelijk

Op 12 november 2020 heeft de Tweede Kamer de wetsvoorstellen uit het belastingplan 2021 aangenomen. Daarbij is de gewone schenkingsvrijstelling die geldt voor kinderen en derden voor het jaar 2021 tijdelijk verhoogd met €1.000. Na de toegepaste inflatiecorrectie komen de bedragen van de vrijstellingen in 2021 op €6.604 voor schenkingen door ouders aan kinderen en op €3.244 voor schenking aan anderen(derden). De verhoging vervalt in 2022 en geld dus maar 1 jaar.

Waarom?

Deze tijdelijke verhoging is in het leven geroepen met de gedachte om noodlijdende ondernemers meer toegang te geven tot liquide middelen tijdens de huidige corona crisis. Familie en vrienden kunnen deze noodlijdende ondernemers een handje helpen als geldschieter waarbij zij dus gebruik maken van de tijdelijk verhoogde schenkingsvrijstelling in 2021. Maar natuurlijk mag jij als niet-ondernemer ook gewoon gebruik maken van deze vrijstelling! De schenkingsvrijstelling geldt per persoon, per jaar.

Hulp nodig?

Heb je vragen over de schenkingsvrijstelling of bijvoorbeeld de aangifte schenkbelasting? Onze adviseurs staan je graag te woord! Ga naar onze pagina en klik in de chat op “aan de slag”.

(1) Bron: CBS

 

Meld je aan voor een gratis intake!

    Leave a comment