Skip links

Is boekhouden gratis?

Waar moet je opletten bij het zoeken naar een gratis boekhoudprogramma? 

Gratis online boekhoudprogramma’s lijken een utopie, maar er zijn enkele geweldige opties om al uw bedrijfsadministratiewerk gratis te houden.  

Bij het kiezen van uw nieuwe boekhoudpakket zijn er een aantal  zaken waar u op moet letten. Zo verzamelen vaak onopgemerkte gratis programma’s meer data dan je zou willen. Niet iedereen houdt van  bedrijven die gegevens verzamelen over uw financiële situatie. Let dus goed op het privacy beleid van je online boekhoudprogramma, zowel voor de gratis als de betaalde variant. Naast uw privacy is het essentieel om een ​​boekhoudpakket te kiezen dat past bij uw type onderneming. Zo zijn er veel pakketten die vooral gericht zijn op het midden- en kleinbedrijf. Deze zijn minder geschikt voor kleine bedrijven zoals eenmanszaken. Daarentegen zijn  veel pakketten speciaal ontwikkeld voor zzp’ers. Deze voldoen meestal niet aan de schaalvereisten van een iets groter bedrijf. Omdat gratis boekhoudsoftware vaak bepaalde beperkingen heeft, is het belangrijk om deze van tevoren te weten. Sommige gratis boekhoudsoftware beperken bijvoorbeeld  het aantal facturen en offertes dat u per maand kunt maken of invoeren. 

Echt gratis of proefperiode 

Ten slotte is er een groot verschil tussen abonnementen die  gratis proefversies bieden en  echt gratis boekhoudprogramma’s. De proefperiode geeft je voor een beperkte tijd toegang tot het volledige betaalde abonnement. Deze periode varieert van enkele dagen tot ongeveer een maand. Soms wordt de toegang na de proefperiode geblokkeerd totdat uw betaling is verwerkt. In andere gevallen gaat het abonnement automatisch in na de proefperiode, tenzij je tussentijds opzegt. Let er dus  op of het programma echt gratis is of niet. 

Voor welke doelgroep is een gratis boekhoudprogramma bedoelt? 

Gratis online boekhoudprogramma’s zijn voornamelijk ontwikkeld voor kleine ondernemers of startups, eenmanszaken en de kleine en middelgrote bedrijven die ze kunnen gebruiken. Deze softwareontwikkelaars geven bijvoorbeeld voor een langere periode de keuze aan nieuwe ondernemers  om de opstartkosten te verlagen. Zo is E-Boekhoudt.nl de eerste 15 maanden gratis voor startende ondernemers. Rumpslomp heeft ook een hele goede gratis variant die  gratis is en blijft. Uitgebreidere functies kunnen worden ontgrendeld door te upgraden naar de betaalde versie. 

 

Meld je aan voor een gratis intake!

    Leave a comment