Skip links

Hoe sluit je een boekjaar af (jaarafsluiting)?

Wat is een jaarafsluiting? 

Met jaarafsluiting doe je letterlijk wat er de naam al zegt: je sluit het jaar af. De boekhouding gebruikt het zogenaamde boekjaar. Het boekjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december. Aan het einde van het boekjaar sluiten we het jaar af en beginnen we het volgende met een schone lei. Als zzp’er is het immers belangrijk om de regie op orde te hebben. Met een jaarafsluiting doe je juist dat. 

Waarom moet ik de jaarafsluiting doen

1: Voorkom fouten.

Vermijd moeilijk te vinden fouten in de administratie. Aan het einde van het boekjaar wordt niets toegerekend aan het gerelateerde boekjaar. Uw winst en verlies vallen terug op nul. U kunt bijvoorbeeld voorkomen dat 2021-ontvangsten en facturen in 2020 worden geboekt. 

2: krijg inzicht en stuur volgend jaar bij. 

Jaarrekeningen geven u een goed (financieel) inzicht in uw onderneming. U krijgt onder meer inzicht in de omzet en de gemaakte kosten. In het overzicht kun je ook zien wat werkte en wat niet. Met deze kennis kunnen er in het volgende jaar bijgestuurd worden. 

3: voorbereiding op aangifte inkomstenbelasting. 

Door de jaarafsluiting bereid jij je voor op de aangifte inkomstenbelasting. Veel van de gegevens die je bij elkaar zoekt voor de jaarafsluiting, heb je ook nodig voor de aangifte die je moet doen bij de Belastingdienst. 

Wat heb ik nodig voor mijn financiële jaarafsluiting? 

  • Overzicht verkoopfacturen 
  • Inzicht in banktransacties 
  • Alle inkoopfacturen 
  • Overzicht van afschrijvingen 
  • Ingevulde beginbalans 
  • Rapportage van betaalde/ontvangen btw aan belastingdienst  
  • Inzicht in privé uitgaven  

Zoals je ziet, moeten we eigenlijk alle gegevens een jaar lang verzamelen. Als u de administratie gedurende het jaar regelmatig bijwerkt, zijn er al veel gegevens verzameld.  

Meld je aan voor een gratis intake!

    Leave a comment