Skip links

BTW Aangifte Te Laat – Wat zijn de gevolgen en hoe los je het op?

Het is een veelvoorkomend probleem onder ondernemers: te laat zijn met de BTW aangifte. Hoewel het in principe niet erg is om een keer een aangifte te laat in te dienen, kan het bij herhaaldelijk te laat zijn tot vervelende consequenties leiden. In dit artikel lees je alles over de gevolgen van een te late BTW aangifte en wat je kunt doen om het op te lossen.

De gevolgen van te late btw-aangifte

Een BTW-aangifte is het formulier dat je bij de overheid indient wanneer je bedrijf omzetbelasting in rekening brengt en int bij klanten. Te laat aangifte doen heeft ernstige gevolgen, dus het is belangrijk dat ondernemers op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving met betrekking tot het op tijd indienen van belastingen

Gevolgen van een te late BTW aangifte

Een te late BTW aangifte kan verschillende gevolgen hebben. Hieronder hebben we de belangrijkste gevolgen voor je op een rijtje gezet.

Boete

Als je te laat bent met het indienen van je BTW aangifte, loop je het risico op een boete. De Belastingdienst kan een verzuimboete opleggen van € 65 per aangifte, met een maximum van € 1.319. Als je herhaaldelijk te laat bent, kan deze boete oplopen tot € 5.278.

Rente

Naast een boete loop je ook het risico op het betalen van rente. Als je te laat bent met het betalen van de verschuldigde BTW, moet je namelijk ook rente betalen. De rente bedraagt op dit moment 4% per jaar.

Verlies van recht op aftrek

Als je te laat bent met het indienen van je BTW aangifte, loop je het risico dat je het recht op aftrek van BTW verliest. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de Belastingdienst besluit om een naheffingsaanslag op te leggen en je deze niet op tijd betaalt.

Wat kun je doen als je te laat bent met je BTW aangifte?

Als je te laat bent met je BTW aangifte, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Hieronder hebben we een aantal stappen voor je op een rijtje gezet die je kunt nemen om het probleem op te lossen.

Neem contact op met de Belastingdienst

Als je te laat bent met je BTW aangifte, is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met de Belastingdienst. Leg uit wat er aan de hand is en vraag of je alsnog aangifte mag doen. In sommige gevallen kun je uitstel krijgen of een boete voorkomen.

Betaal de verschuldigde BTW en boete

Als je te laat bent met het betalen van de verschuldigde BTW en boete, moet je deze zo snel mogelijk betalen. Op deze manier voorkom je verdere vertraging en mogelijke problemen met de Belastingdienst.

Voorkom herhaling

Als je te laat bent met je BTW aangifte, is het belangrijk om te voorkomen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt. Zorg er daarom voor dat je een goed systeem hebt voor het bijhouden van je administratie en het doen van aangiftes. Maak bijvoorbeeld gebruik van een boekhoudprogramma of schakel een boekhouder in om je te helpen.

Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen over een te late BTW aangifte voor je op een rijtje gezet.

Kan ik uitstel krijgen voor het indienen van mijn BTW aangifte?

Ja, in sommige gevallen kun je uitstel krijgen voor het indienen van je BTW aangifte. Dit moet je wel op tijd aanvragen bij de Belastingdienst.

Hoe hoog is de boete voor een te late BTW aangifte?

De boete voor een te late BTW aangifte bedraagt € 65 per aangifte, met een maximum van € 1.319. Bij herhaaldelijk te laat zijn kan deze boete oplopen tot € 5.278.

Kan ik nog BTW terugvragen als ik te laat ben met mijn aangifte?

Als je te laat bent met je aangifte, loop je het risico op het verlies van het recht op aftrek van BTW. Dit betekent dat je geen BTW meer terug kunt vragen. Het is dus belangrijk om op tijd aangifte te doen.

Conclusie

Een te late BTW aangifte kan vervelende gevolgen hebben, zoals een boete, rente en het verlies van het recht op aftrek van BTW. Het is daarom belangrijk om op tijd aangifte te doen en ervoor te zorgen dat je administratie op orde is. Als je toch te laat bent met je aangifte, is het verstandig om zo snel mogelijk actie te ondernemen en contact op te nemen met de Belastingdienst. Op deze manier kun je verdere problemen voorkomen.

Meld je aan voor een gratis intake!

    Leave a comment