Skip links

Boekhouding in Excel

Hoe en waarom?

Ondernemers zijn verplicht een boekhouding aan te houden. U moet bonnetjes, btw en andere administratieve kosten bewaren. De belastingdienst kan je precies vertellen wat je moet regelen bij het doen van je boekhouding, maar voor de basis kun je ons artikel over ondernemerschap en belastingen lezen. 

Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s beschikbaar voor het bijhouden van de boekhouding, maar voor een klein bedrijf, zoals een nieuwe zzp’er, is dit niet altijd direct nodig. Als je net begint met een kleine eenmanszaak, kun je ook in Excel boeken. 

Excel template.

Als startende ondernemer zul je een keuze moeten maken over hoe je je boekhouding gaat doen. U kunt dit doen met behulp van een gratis sjabloon, zoals het gratis Excel-sjabloon. Het voordeel van het gebruik van een Excel template is dat u zelf kunt bepalen hoe u het wilt aanpakken. Een andere optie is het inhuren van een accountant. Boekhouden op Excel is relatief eenvoudig. 

Het grote voordeel van Excel-templates is dat ze grotendeels gratis zijn. Vooral voor nieuwe zzp’ers kan dit een belangrijke opmerking zijn bij het gebruik  van Excel-bestanden. Het opzetten van een eenvoudige boekhouding in Excel is eenvoudig en biedt voldoende mogelijkheden om de administratie up-to-date te houden. Boekhouden in Excel is relatief gebruikelijk. 

Nadelen van het boekhouden in Excel?

Als ondernemer is het belangrijk om te beseffen dat het gebruik van het gratis Excel-sjabloon ook nadelen heeft. Het belangrijkste nadeel is dat je een goede kennis van Excel nodig hebt. Vooral als je je eigen spreadsheet in Excel wilt maken, is het belangrijk dat je de basis kent. 

  • Excel niet geschikt: Excel is niet geschikt voor alle bedrijven. Als je een zeer complexe administratie hebt, kan Excel te beperkt zijn en is het verstandig om over te stappen op een professionele boekhouding applicatie. 
  • Excel is niet beveiligd: Door alle mogelijkheden in Excel, zijn er ook risico’s verbonden aan het gebruik hiervan als boekhouding. Zo kan je bijvoorbeeld onbedoeld de bestandsgrootte van je Excel boekhouding veranderen of alleen een gedeelte bewerken. 
  • Excel niet betrouwbaar: Als ondernemer is het belangrijk dat er goed wordt opgelet met administratie. In Excel is het mogelijk om bestanden te bewerken, maar deze kunnen ook gemakkelijk verloren gaan. Wanneer je een back-up niet regelmatig maakt, ben je je gegevens snel kwijt. 
  • Tijdrovend: Het is niet mogelijk om je Excel bestanden te koppelen aan je banktransacties. Daarnaast kun je geen facturen of bonnetjes importeren. Dit alles maakt het gebruiken van Excel omslachtig.

Meld je aan voor een gratis intake!

    Leave a comment