Skip links

Boekhouden met cryptocurrency

Moet je belasting over crypto betalen? 

De Nederlandse overheid heeft besloten dat crypto geen wettig betaalmiddel is. Als gevolg hiervan worden er andere belastingregels toegepast op crypto in vergelijking met populaire valuta’s zoals de euro. Hoe behandelen belastingbetalers crypto? Wanneer u als particulier in crypto handelt, dan hoeft u voor het minen slechts de winst op te geven. “Cryptocurrency mining” is de bevestiging en registratie van transacties op de blockchain via computers. De winst berekent u door alle gemaakte kosten van het inkomen af te trekken. Je laat alleen de prijswinst zien, niet de totale opbrengst. 

Boekhouding cryptocurrency en koersverschillen. 

Cryptocurrencies veranderen voortdurend in waarde, waardoor u in uw boekhouding te maken krijgt met koersverschillen. Het is belangrijk dat rekeningen in Bitcoin direct worden omgezet in euro’s. Zo betalen klanten bij Thuisbezorgd.nl direct (desgewenst in Bitcoin) en worden Bitcoins direct omgerekend naar euro’s, op basis van de wisselkoers op dat moment. 

Vaak is er echter sprake van een betalingsachterstand van enkele weken. In dit geval is het handig om de waarde meteen in euro’s te noteren. Vaak is dit zelfs administratief vereist. Als u een factuur aanmaakt en uw klant deze later ontvangt, moet u het wisselkoersverschil oplossen door de factuur als betaald na betaling te markeren en vervolgens het tekort of het overschot afzonderlijk op te geven. Er zijn verschillende boekhoudsoftwaresystemen die Bitcoin standaard in het beheer hebben. 

Het versturen van bitcoin facturen. 

Facturen kunt u tegenwoordig eenvoudig met elk boekhoudprogramma versturen. Dit geldt ook voor bitcoin-biljetten, hoewel het iets anders is dan “normale” biljetten. In het geval van cryptocurrency-rekeningen heeft u niets te maken met het IBAN-rekeningnummer. Zorg ervoor dat u uw wallet adres vermeldt bij het indienen van het document, mogelijk met instructies zodat ontvangers precies weten hoe ze u kunnen betalen. 

Het moment om geld in de vorm van cryptocurrency te ontvangen, moet u reserveren in uw toezichthouder. Door schommelingen in wisselkoersen kan het ontvangen bedrag afwijken van het bedrag dat u oorspronkelijk in uw bitcoin boekhouding heeft opgenomen. Noteer het als het koersverschil in uw beheer zodat er later in de haalbaarheidstoets geen onduidelijkheid over bestaat. 

 

Meld je aan voor een gratis intake!

    Leave a comment