Skip links

Auto van de zaak of privé: Welke optie is het beste voor starters?

Auto van de zaak of privé: Welke optie is het beste voor starters?

Wanneer je net begint met je eigen bedrijf, is het belangrijk om de juiste keuze te maken wat betreft de vervoersmiddelen. De meest voorkomende opties zijn een auto van de zaak of een privéauto. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij de keuze tussen een auto van de zaak of privé.

Auto van de zaak: Voordelen

 • Fiscale voordelen: Een auto van de zaak biedt fiscale voordelen. Je kunt de kosten voor de auto, zoals brandstof, onderhoud en verzekering, in je bedrijfsadministratie opnemen als zakelijke kosten. Hierdoor kun je deze kosten in mindering brengen op je winst en dus belastingvoordeel realiseren.
 • Zakelijk imago: Een auto van de zaak geeft een professionele uitstraling. Dit is vooral handig wanneer je veel op pad bent voor zakelijke afspraken en je een goede indruk wilt maken op je klanten en zakelijke relaties.

Auto van de zaak: Nadelen

 • Hogere kosten: Een auto van de zaak is over het algemeen duurder dan een privéauto. Je betaalt niet alleen voor de aanschaf en onderhoud van de auto, maar ook voor verzekeringen, brandstof en andere kosten.
 • Beperkte keuze: Wanneer je kiest voor een auto van de zaak, is de keuze van de auto beperkt. Je moet namelijk rekening houden met de zakelijke doelen en de fiscale regels. Hierdoor kun je geen auto kiezen die bij jouw persoonlijke wensen en voorkeur past.

Privéauto: Voordelen

 • Lagere kosten: Een privéauto is over het algemeen goedkoper dan een auto van de zaak. Je hoeft alleen te betalen voor de aanschaf, onderhoud en verzekering van de auto.
 • Vrije keuze: Bij een privéauto kun je kiezen uit een breed aanbod aan automodellen. Je kunt kiezen voor een auto die bij jouw persoonlijke wensen en voorkeur past.

Privéauto: Nadelen

 • Geen fiscale voordelen: Een privéauto biedt geen fiscale voordelen. Je kunt de kosten voor de auto niet opnemen in je bedrijfsadministratie als zakelijke kosten en kunt deze dus niet in mindering brengen op je winst.
 • Minder professioneel imago: Wanneer je veel op pad bent voor zakelijke afspraken, kan een privéauto minder professioneel overkomen dan een auto van de zaak.

Hoe maak je de keuze tussen een auto van de zaak en een privéauto?

De keuze tussen een auto van de zaak of een privéauto hangt af van je persoonlijke wensen en zakelijke doelen. Hieronder staan enkele zaken die je kunt overwegen bij de keuze.

 • Doel van de auto: Het is belangrijk om je af te vragen wat je doel is met de auto. Wil je de auto vooral gebruiken voor zakelijke doeleinden of wil je ook privé gebruik maken van de auto?
 • Kosten: Bepaal je budget en overweeg of een auto van de zaak of een privéauto het beste binnen dit budget past.
 • Fiscale voordelen: Overweeg de fiscale voordelen van een auto van de zaak.
 • Persoonlijke voorkeur: Kies de optie die het beste aansluit bij je persoonlijke voorkeur en wensen.

Conclusie

Of je nu kiest voor een auto van de zaak of een privéauto, beide hebben hun eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om goed te overwegen wat je doel is met de auto en welke keuze het beste aansluit bij je persoonlijke wensen en zakelijke doelen. Bepaal je budget en overweeg de fiscale voordelen van een auto van de zaak. Kies uiteindelijk de optie die het beste aansluit bij je persoonlijke voorkeur en wensen.

Meld je aan voor een gratis intake!

  Leave a comment